Bu kategoride toplam 16 ürün bulunmaktadır
Bu kategoride toplam 16 ürün bulunmaktadır

Sertifikalı Pırlantalar

 

O en güzel günlerinizin bir sembolü olan pırlanta aksesuarların sahte çıkmasını istemezsiniz değil mi? Belki nesilden nesile aktaracağınız bir miras olmasını istiyorsunuz. Fakat üstüne anlam yüklediğiniz o takıların pırlanta görünümlü bir aksesuar olduğunu öğrenmek, eminiz sizi büyük bir hayal kırıklığına uğratacaktır.

 

Redpirlanta.com olarak, sertifikalı pırlantalar hakkında birkaç bilgi vermek istiyoruz.

 

Sertifikalı pırlanta nedir? 

 

Sertifikalı pırlantalar, 4C adı verilen bir derecelendirme yapılan elmaslara verilen belgelerdir. 4C adı verilen bu derecelendirme; Color, Cut, Clarity ve Carat kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Türkçesi; Renk, Kesim, Kalite ve Karat ağırlığıdır.

 

Bu özelliklere göre, mücevher laboratuarları tarafından derecelendirilirler ve sertifika verilir.

 

Pırlanta sertifikası nedir?” sorusuna kısaca cevap verelim.

 

Pırlanta aksesuar satışı yapan her marka, kendi sertifikasını verebilir. Üniversitelerin çeşitli eğitimleri başarıyla bitiren öğrencilere verdiği sertifika gibi düşünebilirsiniz. Fakat aslında asıl önemli olan, uluslar arası pırlanta sertifika kuruluşlarının verdiği sertifikalardır. HRD ve GIA isimli pırlanta derecelendirme şirketleri, tamamen tarafsız olarak yıllardır bu sertifikaları vermektedir.

 

Pırlanta sertifikaları, taş sertifikası ve mücevher sertifikası olarak ikiye ayrılır. Taş sertifikası; Elmasın pırlantaya dönüşümü sırasında verilir. Değerli taşın ne derece düzgün ve kaliteli olduğunu belgeler. Mücevher sertifikası ise; değerli taş ve altın (platin de kullanılabilir)’ın birleşiminden sonra verilen sertifikadır.

 

Pırlanta sertifika veren firmalar hangileridir?

 

Biraz önce, her markanın kendi sertifikasının olduğundan bahsetmiştik. Bu sertifikalar, aldığınız ürünün o markaya ait olduğunu gösterir. Tabii bir dereceye kadar kabul edilebilir. Fakat asıl önemli olan, GIA ve HDR isimli pırlanta derecelendirme kuruluşlarının verdiği sertifikalardır.

GIA pırlanta sertifikası 

 

1931 yılında Amerika’da kurulan GIA firması, uluslar arası pırlanta derecelendirme işleminin öncüsüdür. Derecelendirme aşamasında, pırlantanın üzerine bir seri numarası işlenir. Ardından sertifikası verilir. Sertifikada yazan seri numarası ile pırlantanın üzerinde yazan seri numarası karşılaştırılarak, bir nevi sağlama işlemi yapılmış olur. Böylelikle gia sertifikalı tektaş yüzük hazırlanmaktadır.

 

Alanında profesyonelleşmiş gemologlar (Değerli taş ve mücevher uzmanları) tarafından laboratuarda yapılan incelemeler sonucu pırlantalara bir kalite puanı verilir. 4C sistemine göre her bir ayrıntı ve elmasın sahte olup olmadığı, sertifika içerisinde yazılmaktadır.

 

GIA sertifika sorgulama nasıl yapılır? 

 

GIA sertifikası olan her ürün gerçek pırlanta değildir. Daha doğru bir anlatımla, sahte GIA sertifikası düzenlenebilmektedir. Bunu anlamanın çok kolay bir yolu vardır. GIA’nın internet sitesine girerek, size verilen sertifikada yazan seri numarasını sorgulayabilirsiniz. Satın aldığınız pırlanta küpenin, pırlanta kolyenin, pırlanta yüzüğün, pırlanta gerdanlığın, pırlanta kolye ucunun ya da pırlanta bilekliğin gerçek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

HRD pırlanta sertifikası 

 

1976 yılında Belçika’nın Antwerp şehrinde kurulan HRD Antwerp firması, dünyaca kabul edilen bir diğer pırlanta derecelendirme kuruluşudur.  Pırlantaların sahte, sentetik ya da imitasyon olup olmadığı hakkında inceleme yapan, kar amacı gütmeyen bir kurumdur.

 

Uzman gemologlar tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, pırlanta mücevherlerin kalitesi hakkında derecelendirme yapar.

 

HRD sertifika sorgulama nasıl yapılır? 

 

GIA sertifikasında olduğu gibi, HRD sertifikası da internet sitesi üzerinden sorgulanabilir. Satın aldığınız pırlanta ürünün sertifikasında yazan seri numarasını, web sitesi üzerinden sorgulayarak, aldığınız pırlantanın gerçek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

 

Diğer pırlanta sertifika kuruluşları 

 

Dünyanın en önde gelen iki pırlanta sertifika kuruluşundan bahsettik. Fakat yine dünyaca kabul gören birkaç gemeoloji kuruluşu daha mevcut. Bunlar;

 

  •         AGS (Amerikan Gem Society) sertifikası
  •         EGL (European Gemological Laboratory) sertifikası
  •         IGI (International Gemological Institute) sertifikası

 

Zümrüt, yakut, safir, pırlanta veya altın. Tüm bu değerli taş ve madenlerin birleşiminden oluşturulan pırlanta takılar, en özel günlerinizde, sevdiğiniz kişiye en güzel hediyelerden biri olacaktır. Pırlanta bir aksesuar almaya karar vermişseniz, size ilk bahsedilecek olan şey, sertifikalandırma olacaktır.  Çoğu insan için, GIA (Amerika Birleşik Devletleri Gemoloji Enstitüsü) raporuna rastlarsınız. Çünkü dünyadaki en yaygın kullanılan derecelendirme hizmetidir. Fakat GIA ve HRD sertifikasının birlikte verilmesi, aldığınız ürünün tamamen gerçek olduğunu size kanıtlayacaktır.

 

Pırlanta mücevher satın alırken, sadece görselliğine aldanmayın. Mutlaka sertifikasını sorun. Sertifikanın gerçekliğini mutlaka sorgulayın. Red Pırlanta olarak, her türlü sorunuzu cevaplamaktan büyük mutluluk duyarız.

 

 

 

 

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menü